Policija ih kažnjava, građani mlate, ima li kraja muci? - BikeMyDay.comBikeMyDay.com

BikeMyDay.com

Posjeti nas na Facebooku Prati nas na Twitteru pratite na na youtubu
staze

Policija ih kažnjava, građani mlate, ima li kraja muci?

Nakon policijskih akcija po gradovima u kojima je kažnjeno na desetke biciklista, ustanovljeno je da su biciklisti prisiljeni kršiti propise zbog neuređenih staza.

Jedna čitateljica nam se požalila kako ih napadaju čak i bakice na biciklističkim stazama.

”Vozila sam se biciklističkom stazom u centru Zagreba. Odjednom je ispred mene ‘iskočila’ bakica i počela mi mahati da stanem. Zastala sam i tada je počela urlati na mene da ‘kuda se ja to vozim’, na što sam joj odgovorila da se vozim po biciklističkoj stazi i krenula sam dalje svojim putem, a ona je zamahnula kišobranom kako bi me udarila. Srećom, već sam bila dovoljno udaljena od nje”, prepričala nam je jedna čitateljica svoje nedavno neugodno iskustvo.

Svađe s pješacima su svakodnevne

Dodala je i kako to nije prvi put da je pješaci napadaju za vrijeme vožnje biciklom. Dapače, ističe kako su takvi susreti vrlo česti. To nam potvrđuje i Domagoj, mladić iz Zagreba, koji tvrdi da upravo pješaci predstavljaju najveći problem jer se velik broj njih šeće biciklističkim stazama.

”Gotovo svakodnevno doživim da se pojedina nervozna gospođa ili stariji gospodin izderu na mene zato jer sam im pozvonio da se maknu sa staze za bicikliste”, požalio se.

Podsjetimo, nedavno je u akciji policije kažnjeno na desetke biciklista jer su kršili propise vožnje, a ubrzo nakon toga oglasili su se i iz Sindikata biciklista poručivši da odgovornost za prekršaje velikim dijelom pada na leđa odgovornih gradskih ureda. Naime, uz kronični nedostatak biciklističkih staza po gradovima, problem predstavljaju i postojeće staze. Većina njih loše je uređena, te često počinju usred ničega, a jednako tako i završavaju.

Prepreke i parkirana vozila nasred staza

Na Facebook profilu Sindikata biciklista članovi svakodnevno objavljuju fotografije raznih prepreka na biciklističkim stazama zbog kojih su prisiljeni kršiti propise. Riječ je o teglama s cvijećem, stupovima, parkiranim automobilima, motorima, a snimljeni su i pojedini predstavnici zakona kako priječe normalan prolazak biciklistima.

Kako biciklističke staze često završavaju na pješačkim prijelazima, a policija vožnju biciklom po ‘pješačkom’ kažnjava s 300 kuna, biciklisti bi trebali sići s bicikla i odgurati bicikl na drugu stranu ulice. Naravno, većina ih to ne čini i tako riskira kaznu. Sindikat biciklista na tu je temu objavio zanimljiv i ironičan videouradak, koji doslovno opisuje položaj biciklista u gradskom prometu.

Već smo pisali da je policija pripremila čitav niz kazni za bicikliste, a brojni ljubitelji ‘pedaliranja’ na forumima i grupama na Facebooku poručuju da se slažu s kaznama za neodgovorne vozače, no ujedno tvrde da bi propise trebalo prilagoditi stvarnom stanju na gradskim prometnicama, jer je ‘legalna’ vožnja gradom od starta do cilja naprosto nemoguća. Jednako tako postavlja se pitanje ima li smisla putovati biciklom, te na taj način raditi na vlastitom zdravlju, očuvanju prirode i smanjenju sveopćeg stresa zbog gužvi, kad bi gotovo polovicu puta bicikl trebalo gurati da ‘vožnja’ bude po propisima?

(Preneseno sa: danas.net.hr)

 

 

 

Categories Archives

Ključne riječi

Komentari na članak

 • Leonardo Tenžera

  2 stvari, fight fire with fire i  nedaj da te uhvate, kad se igra prljavo nek se igra prljavo, štaš tak je to u lijepoj našoj. Umjesto da hvataju švercere, političare(lopove), ne oni udaraju po onome što je najlakše. :O :/

 • http://www.extremesport.hr bani84

  Hoće li i BMD početi sa skupljanjem slika prepreka, auta na biciklističkoj, pješaka na biciklističkoj (..itd) u Osijeku?

  • codar

   treba samo pozvati ljude da nam salju fotografije i to je to. mi smo vec imali par clanaka o nasim bic stazama detaljno sa fotkama svih bisera:)


Return to Top ▲Return to Top ▲