Veličina rame - BikeMyDay.comBikeMyDay.com

BikeMyDay.com

Posjeti nas na Facebooku Prati nas na Twitteru pratite na na youtubu
Veličina rame

Veličina rame

Veličina rame bicikla, jedan je od najvažnijih činbenika pri kupnji i odabiru bicikla! Zaboravite na SVE ostalo.

Zaboravite na izgled, boju, težinu, cijenu… Bitno je da Vam bicikl odgovara svojom veličinom rame, jednako kao kada tražite odgovarajuće cipele za svoju dužinu stopala!

NE NASJEDAJTE “forama” i “pričama” da se veličina bicikla regulira visinom sica!

Visinom sjedala se regulira pravilan položaj grčenja i istezanja noge/koljena, te sic u pravilu treba biti izvučen MINIMALNO 1/3 svoje ukupne dužine.

PRIMJER:  u zadnje vrijeme sve češće nailazimo na problem krivo odabrane rame bicikla, što je (jedan od) uzrok prodaje bicikala “na kile”! Na taj način kupcu se priča “priča” da se veličina bicikla regulira spuštanjem cijevi sjedala. Osoba pristaje na kupnju bicikla, sjeda i vozi se na njemu. Već nakon prvog tjedna – do mjesec dana, primjenćuje se bol u kralježnici, te upravo ta bol je samo upozorenje da nešto nije u redu!

Bol se javlja iz sljedećeg razloga; rama bicikla je rađena da bude čvrsta i kruta, dok cijev sjedala, što je uža, tim je elastičnija i samim time služi za upijanje vibracija. Kada tu priču zanemarimo i spustimo sic – sjedalo do kraja, te se vozimo sa tako podešenim sjedalom, “gubimo” dio i namjenu kojoj služi cijev sjedala!

Kod pravilno odabrane veličine rame bicikla, vožnja je udobnija, učinkovitija i zdravija. Učinkovitom vožnjom, ostvarujete puno manji utrošak snage, što Vam samim time omogućava i duže “raspolaganje” snagom, a napor koji koristite za vožnju, puno lakše podnosite. Položaj sjedenja je puno prirodniji – opušteniji, nad biciklom imate daleko veću upravljivost i okretnost, samim time ste na taj način i puno spretniji.

Različiti proizvođači bicikala, različito tumače i označavaju bicikle, tako da možete pronaći različite oznake veličina bicikala.

Na temelju Vaše visine pogledajte oznaku odgovarajuće* veličine rame bicikla!

(preuzeto sa: extreme sport)

Categories Archives

Ključne riječi

Komentari na članak

 • Crnoja

  o kakvoj se tu vrsti bicikla radi, jer road, pista, mbt, i … imaju sasvim različite formule računanja, i to od vozača do vozača, npr. dva čovjeka s identičnom visinom mogu imati potpuno drukčije dimenzije rame i svaka je svakom ok, zašto? Upitajmo laborante iz Extreme sporta :)

  • Anonymous

   ovo su mjere za serijske rame, dakle one koje se proizvode u velikim kolicinama. Za custom ramu, znaci po tvojoj konstituciji tijela ćeš izvaliti kesu poprilicno i namuciti se u pronalazenju tko ce ti to raditi. imas gore za cestovnjake koje su oznake 53,55,56 etc i ove dolje koje su za mtb: 17″,19″,21″

 • And

  definitivno trebalo bi napisati vodic neki o tome.

 • http://www.extremesport.hr bani84

  Upravo tako! Ovaj tekst je okvirni orjentir da vam netko ne uvali “muda pod bubrege”, a za sve one želje savršenstva pri sjedenju na biciklu NE POSTOJI nikakva formula, već sprave, instrumenti i BG FIT!
  Više o tome imate tu: http://cdn.specialized.com/bc/microsite/bgfit/bgfit.html#/Experience
  Uskoro nadam se pod mojom palicom! ;)

  • Crnoja

   tako treba druže Bani, al ja mislio ti doktor, a ono milicioner :)

 • Pingback: mission fitness()

 • Pingback: best supplements for muscle gain()

 • Pingback: Dallas Video Production()

 • Pingback: Dallas Wedding Photographers()

 • Pingback: best seo blog()


Return to Top ▲Return to Top ▲